Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten december 2020

1 jaar geleden

De markten

3,7%

S&P 500

1,7%

EURO STOXX 50

3,1%

FTSE 100

0,6%

CAC 40

3,2%

DAX 30

-1,3%

BEL 20

0,8%

FTSE MIB

0,0%

IBEX 35

2,8%

TOPIX
   
 Bron: Bloomberg 31.12.2020
 
       

Brexit - Deal eindelijk rond

Vier jaar na het Brexit-referendum is er na maanden van intensieve gesprekken eindelijk een handelsdeal gesloten. De deal is misschien wat magertjes, maar het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft beloofd zich te houden aan eerlijke concurrentie in ruil voor een vrijhandelsovereenkomst met de EU. Als later blijkt dat het VK zich niet aan die belofte houdt, dan kan de EU vooralsnog invoerrechten opleggen. Maar zoals het er nu naar uitziet, zullen er weinig problemen zijn aan de grenzen voor goederen zoals voeding, farmaceutische producten, industrieproducten en auto's.

IPO’s populair!

Er is nog steeds veel cash en de interesse voor beursintroducties (of IPO’s, Initial Public Offering) is groot. In de VS waren AirBnB en Doordash erg gewild en zijn hun koersen tijdens de eerste handelsdagen bijna verdubbeld. Deze bedrijven zijn actief in de zeer populaire ‘deel’- of gig-economie. AirBnB houdt zich bezig met vakantiewoningen en Doordash met de thuislevering van voeding. Opvallend is wel dat geen van beide bedrijven winst had gemaakt in het jaar voor de beursintroductie. Intussen zijn in Japan de aandelen van Balmuda (de maker van de Toaster van 220 dollar) met maar liefst 88% gestegen op de eerste handelsdag.

Duurzame uitstoot?

De prijs van CO2 piekt op recordniveaus. We bedoelen daarmee de prijs van de emissierechten van één ton koolstof die verhandeld worden via het zogenaamde Europese Emissiehandelssysteem. Zwaar vervuilende bedrijven die hun emissiedoelstellingen overtreffen, kunnen daar overtollige emissierechten verkopen aan bedrijven die hun streefdoel niet hebben gehaald. Het is een steeds belangrijkere maatstaf. Als onderdeel van zijn overstap naar ‘schone’ energie heeft de fossiele brandstoffenreus BP zich ingekocht bij Finite Carbon. Dat is een Amerikaans bedrijf dat emissierechten creëert door landeigenaren aan te moedigen om bomen te planten of hun bossen niet te kappen.

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten