Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoogtepunten maart 2020

2 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

-12,5%

S&P 500

-16,3%

EURO STOXX 50

-13,8%

FTSE 100

-17,2%

CAC 40

-16,4%

DAX 30

-16,8%

BEL 20

-22,4%

FTSE MIB

-22,2%

IBEX 35

-7,1%

TOPIX
   
        Source: Bloomberg 31.03.2020

Bergen geld om angst te bezweren

De financiële markten gingen stevig op en neer en wegen de negatieve impact van COVID-19 af tegen de massale stimuleringsmaatregelen die overal ter wereld genomen worden om de economie te ondersteunen. De overheden en centrale banken grepen in en beloofden zowel financiering als liquiditeitsgaranties voor de financiële markten. In de VS keurde het Congres bijvoorbeeld een reddingsplan van 2 biljoen dollar unaniem goed, terwijl de Federal Reserve (Fed) beloofde om ‘ongelimiteerd’ obligaties op te kopen in een soort vernieuwd QE-programma (kwantitatieve versoepeling). Al deze maatregelen zijn bedoeld om het vertrouwen op de markten te helpen herstellen, terwijl de overheden de bevolking in lockdown probeert gerust te stellen.

Stokken in de wielen van de handelsonderhandelingen

De tweede onderhandelingsronde tussen de EU en het VK over een handelsakkoord na de Brexit werd afgeblazen. Veel van de betrokken landen zijn nu in lockdown. Intussen werd ook bevestigd dat de Britse premier Boris Johnson en EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier allebei positief getest hebben op COVID-19. Nu de pandemie alle aandacht van de regeringen opeist, is het waarschijnlijk dat de Brexitonderhandelingen nog veel langer zullen aanslepen dan de oorspronkelijke deadline eind 2020. Een heleboel internationale handelsgesprekken, zoals de
Chinees-Amerikaanse onderhandelingen die vorig jaar de actualiteit overheersten, werden voorlopig even in de ijskast gezet.

COVID-19 zuivert de lucht!

Elk nadeel heeft zijn voordeel, zelfs COVID-19. NASA-beelden tonen een drastische terugval van de vervuiling in de atmosfeer van de aarde. Nu fabrieken sluiten en vliegtuigen aan de grond blijven, is het stikstofdioxidegehalte tussen januari en februari met maar liefst 30% gedaald. En nu er geen files meer zijn in afgesloten steden zoals New York is het koolstofmonoxidegehalte in de lucht met 50% gedaald in vergelijking met vorig jaar. Helaas waren de geruchten over dolfijnen in Venetië fake news!

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten