Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten november 2020

1 jaar geleden

QUICK LOOK
DE MARKTEN

10,8%

S&P 500

18,1%

EURO STOXX 50

12,4%

FTSE 100

20,1%

CAC 40

15,0%

DAX 30

20,5%

BEL 20

22,9%

FTSE MIB

25,2%

IBEX 35

11,1%

TOPIX
   
        Bron: Bloomberg 30.11.2020

Beloftevolle vaccins

Goed nieuws van drie afzonderlijke proeven met COVID-19-vaccins! De vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca bleken tot wel 95% doeltreffend. De nood blijft hoog, wereldwijd zijn er namelijk al meer dan 55 miljoen besmettingen geteld. Zodra de licenties voor ‘gebruik in noodgevallen’ zijn uitgereikt, kan een wereldwijd vaccinatieprogramma opgestart worden. Deze opluchting deed de grote aandelenmarkten stevig opveren. Toch varen niet alle bedrijven er wel bij.  Zo zagen enkele Aziatische fabrikanten van persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals beschermende handschoenen, hun koersen fors dalen.

Tesla op weg naar de S&P 500

Tesla zal in december opgenomen worden in de S&P 500. Dat is een belangrijk moment, want de pionier in elektrische voertuigen is het grootste aandeel ooit dat in de Amerikaanse index wordt opgenomen. Tesla weegt vandaag tweemaal zwaarder door dan toen Google en Facebook in de index kwamen. Dat is niet onbelangrijk, want indexfondsen (ook wel ‘passieve’ fondsen genoemd) moeten het aandeel in portefeuille hebben als ze hun maximale tracking error (mate waarin ze mogen afwijken van indexsamenstelling) niet willen overschrijden. Er kwam dan ook een koopgolf op gang en de marktkapitalisatie van Tesla rondde de kaap van 500 miljard dollar. Oprichter Elon Musk zag zijn vermogen mee stijgen en werd de op één na rijkste mens ter wereld.

Met dank aan de Zoom-boom!

Deze gevatte titel illustreert waarom sommige Aziatische economieën in de race naar herstel na de pandemie een duidelijke voorsprong hebben. Er lijken hiervoor twee redenen te zijn. Om te beginnen konden ze dankzij doeltreffende maatregelen grote besmettingsgolven voorkomen en dus sneller terugkeren naar een normale gang van zaken. Daarnaast zijn heel wat Aziatische economieën ook sterk gericht op de vervaardiging van producten die door de nieuwe manier van werken tijdens de lockdown de wind in de zeilen hadden. Terwijl producten uit de ‘oude economie’ nog weinig interesse opwekten, schoot de vraag naar laptops, communicatieapparatuur en andere elektronica de hoogte in.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten