Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoogtepunten augustus 2019

2 jaar geleden

Wat is er gebeurd in augustus?

-1,8%

S&P 500 INDEX

-1,2%

EURO STOXX 50

-5,0%

FTSE 100

-0,7%

CAC 40

-2,0%

DAX 30

-3,5%

BEL 20

-0,4%

FTSE MIB

-1,8%

IBEX 35

-3,4%

TOPIX

MEER HEFFINGEN? OF TOCH NIET? 
President Trump introduceerde een heffing van 10 % op de resterende 300 miljard dollar aan invoer uit China – en kwam vervolgens onmiddellijk op zijn stappen terug. Het lijkt erop dat het hier onder meer gaat om consumentenelektronica die bovenaan de Amerikaanse verlanglijstjes voor kerstmis staan. En in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar wil de president geen pretbederver zijn door de prijzen op te drijven. China beloofde een ‘passende vergelding’. Deze handelsruzies doen de beurzen wereldwijd geen deugd.

GEEN KLEINGELD MEER  
De Royal Mint, maker van alle bankbiljetten en munten in het VK, heeft bekendgemaakt dat er in 2018, bij gebrek aan vraag, geen koperen munten werden geslagen. Dit zijn de munten met de laagste waarde, die erg geliefd zijn bij kinderen en liefdadigheidsinstellingen. Maar niet alleen in het Verenigd Koninkrijk lijken de dagen van deze munten geteld te zijn. Tegenwoordig ronden winkeliers in verschillende Europese landen hun prijzen af naar de dichtstbijzijnde 5 eurocent. Australië heeft decennia geleden koperen munten afgevoerd en de VS staat mogelijk op het punt om gedurende een proefperiode van tien jaar geen koperen munten meer te slaan.

KLEMTOON OP HET NEGATIEVE 
De onrust veroorzaakt door een dreigende handelsoorlog is omgeslagen in bezorgdheid over de wereldwijde groei. De financiële markten hebben een stormloop richting veilige havens gezien. De goudprijs staat op het hoogste niveau in acht jaar. Maar de vlucht naar staatsobligaties was nog indrukwekkender. Naarmate de obligatiekoersen stijgen, dalen de obligatierendementen. Het effect was zo sterk dat de rendementen op staatsobligaties van in totaal 15.000 miljard dollar onder nul zijn geduwd. In deze vreemde tijden lijken beleggers bereid een gegarandeerd negatief rendement te aanvaarden in ruil voor veiligheid.

 

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten