Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

SIDELOOK - Juli 2017

6 jaar geleden

De hervorming van Obamacare was een belangrijk agendapunt van de campagne van Donald Trump. Toch moest hij eind maart zijn nieuwe voorstel intrekken, nadat bleek dat hij geen meerderheid in het Congres leek te hebben. Marie-Hélène Leopold, specialist op het gebied van de farmaceutische- en gezondheidssector bij Amundi Asset Management, helpt ons om een beter inzicht te krijgen in de werking van de gezondheidszorg in de VS.


 

Hoe ziet de gezondheidszorg eruit in de Verenigde Staten?

Marie-Hélène Leopold - Gezondheidszorg is altijd al een politieke en economische uitdaging geweest. Deze uitgaven vertegenwoordigen namelijk 17% van het bruto binnenlands product (BBP), zo'n 1,5 keer het gemiddelde van de landen van de "Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling" (OESO). Maar als we kijken naar de kwaliteit van deze zorg, bevindt de VS zich eerder onderaan de ranglijst. Er is dus een essentieel probleem tussen de kostprijs en de kwaliteit van deze zorg. Men moet ook weten dat bijna 50 miljoen Amerikanen geen ziekteverzekering hebben (en dus ook geen toegang tot de gezondheidszorg) wegens te duur. Ondanks de gebreken, heeft Obamacare bijgedragen aan een eerste antwoord op deze vaststelling.

Wat heeft Obamacare veranderd?

Obamacare is een reeks van maatregelen inzake de gezondheidszorg (de wet bevatte meer dan 1400 pagina's, ik ga dus niet in detail kunnen treden …). Het basisidee was om de risico's te bundelen. Om iedereen toegang te kunnen geven tot een verzekering wou men alle burgers, gezond of niet, verplichten een ziekteverzekering af te sluiten. En de verzekeraars te dwingen een verzekering aan te bieden voor iedereen. Er werd zelfs een boetesysteem opgericht om iedereen te verplichten deel te nemen aan dit systeem. De Republikeinen waren hier fel tegen gekant. Gedwongen worden om "te betalen voor zijn naaste" komt niet echt overeen met de Amerikaanse mentaliteit. Hoe dan ook, het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat meer dan 20 miljoen Amerikanen toegang kregen tot de gezondheidszorg.

Omdat hij geen meerderheid in het Congres leek te hebben, heeft Donald Trump zijn nieuwe voorstel ingetrokken. Zal hij alsnog in deze hervorming slagen?

Maar hij is al begonnen! Op 20 januari ondertekende hij een 'executive order' dat de individuele staten niet langer in staat stelt om individuen en verzekeraars te bestraffen indien deze niet deelnemen aan het systeem. Dat is niet zomaar een detail! Dit stelt namelijk het beginsel om iedereen te laten deelnemen in vraag. Enkel zieke mensen zullen nu nog een verzekering afsluiten en de premies zullen stijgen. Verzekeraars kunnen bovendien besluiten om niet deel te nemen aan het systeem. We zullen de beslissingen van de individuele staten dus nauwgezet opvolgen. Dit zou Obamacare kunnen laten imploderen…

Indien Obamacare implodeert, is een Trumpcare dan haalbaar ?

Zeker, Donald Trump beloofde dat hij een universele verzekering zou ontwikkelen die bovendien goedkoper is voor iedereen. Dat lijkt me wel niet echt realistisch… Verder viel hij ook de farmaceutische bedrijven aan omtrent hun 'officiële prijs' die vaak veel lager zijn de reële nettoprijs. Vandaag komt de overheid echter niet tussen inzake de prijszetting van geneesmiddelen. Mocht dit in de toekomst veranderen dan zou het effect van deze aankondiging zeer negatief kunnen zijn voor de (farmaceutische) sector. Maar ik zie niet in hoe een algemene controle van de prijzen, met een nog grotere betrokkenheid van de overheid, door de republikeinen goedgekeurd zou worden. Dit valt dus nog af te wachten…

Interview: 31 maart 2017.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

Vooruitzichten voor luxegoederen

Luxemerken worden gekenmerkt door topkwaliteit, hoge prijzen en vooral exclusiviteit. Ferrari-oprichter Enzo Ferrari zei ooit dat "Ferrari steeds één auto minder zal leveren dan de markt vraagt".

Insight

Het commissievraagstuk

Als makelaar bent u continu op zoek om uw sales activiteiten te boosten.  Angelique Schurgers, BDM bij Architas, legt uit hoe Architas u helpt bij farming, het vinden van leads en hoe u er bovendien nog een commissie op verdient.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten