Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

QUICKLOOK - Wat is er gebeurd in 2018?

10 maanden geleden

Wat is er gebeurd in 2018?

2018 begon positief: in januari zetten de aandelenmarkten hun stijging uit 2017 voort. Die trend was echter van korte duur. Heel wat markten eindigen het jaar in het rood, waarbij sommige een forse terugval kenden. Zo kreeg de bloeiende technologiesector, die vooropliep in de stijging van de markten, het bijzonder zwaar te verduren.  Zo verloor bijvoorbeeld het aandeel Facebook zo’n 35% nadat het bedrijf in een schandaal over fake news en privacy verwikkeld was geraakt. Apple was als eerste bedrijf ooit even meer dan 1.000 miljard dollar waard, maar koerste nadien weer 20% lager.

Vanwaar die wijdverspreide turbulentie op de markten?  De dreiging van een wereldwijde handelsoorlog, politieke instabiliteit (onder meer door de Brexit) en volatiele olieprijzen speelden een rol. Ook de vrees voor een stijgende rente, de sterke dollar en de torenhoge schulden, in het bijzonder in Italië, hadden een invloed.

De Amerikaanse S&P 500-index zette tussen 1 januari en 30 november 2018 niettemin een winst van 3,4% neer. In Europa en Azië oogt het plaatje somberder. De Duitse DAX 30 daalde met 12,9%, de Belgische BEL 20 verloor 12,3% en de Italiaanse FTSE MIB eindigde 12,2% lager. De Franse CAC 40 wist het verlies wat meer te beperken (-5,8%), terwijl de Spaanse IBEX er 9,6% op achteruitging en de Britse FTSE 100 een verlies van 9,2% liet optekenen. In Azië daalde de Japanse TOPIX met 8,3%, terwijl de MSCIChina-index zelfs een verlies van 15,2% liet optekenen.

We blikken terug op de hoogtepunten uit 2018, in de hoop dat volgend jaar rustiger verloopt...

JANUARI
Groei die groeit - De cijfers spreken voor zich, de eurozone is in 2017 met 2,5% gegroeid, de sterkste groei in tien jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar voorspelling voor 2018 opwaarts herzien van 1,8% naar 2,3%. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bovendien ook van mening dat de volledige wereldeconomie aan het verbeteren is, ze verwacht nu een groei van 3,9% in 2018.

FEBRUARI
Keep Calm & Carry On - De VIX stond deze maand plotseling weer in de schijnwerpers. De "angstindex" van Wall Street sprong op 5 februari maar liefst 37 punten hoger, zijn grootste stijging ooit! Dit had zijn impact op de markten maar niet voor lang. Tegen het einde van de maand was hij teruggekeerd naar een "normaal" niveau van zo’n 20 punten.

MAART
De clash der titanen - De handelsoorlog tussen de VS en China is ingezet. Donald Trump schoot als eerste door 'bestraffende' maatregelen op te leggen op bepaalde technologische producten uit het fameuze 'Made in China 2025' plan. Trump verklaarde dat Peking ‘de intellectuele eigendomsrechten van Amerikaanse ondernemingen schond’ en heeft bij de Wereldhandelsorganisatie bezwaar aangetekend tegen Peking. Daarop dreigde China ermee douanerechten van 15% tot 25% te heffen op een honderdtal Amerikaanse producten (auto's en soja). Dit opbod deed de Aziatische en Amerikaanse beurzen kelderen. Maar de teerling is nog niet geworpen. Het kan nog allemaal in orde komen ...

APRIL
Black Gold Rush - Olie, het zwarte goud, heeft de kaap van $75 per vat gerond, een stijging van meer dan 50% sinds afgelopen zomer. De voorbije weken was de belangrijkste reden hiervoor de bezorgdheid over het aanbod. President Trump is namelijk van plan om Iran, één van de grootste olieproducenten ter wereld, uit te sluiten van de oliemarkt. Minder aanbod kan tot hogere prijzen leiden, maar mogelijk ook tot hogere inflatie. Dit laatste had zijn weerslag op de wereldwijde obligatiemarkten.

MEI
Pedal to the metal  - India boekte in het eerste kwartaal van 2018 een economische groei van 7,7%. Hierdoor is het wederom de snelst groeiende grote economie ter wereld en stoot het zo het VK van de vijfde plaats in de ranking van grootste economieën ter wereld. Maar er kunnen enkele hobbels op de weg liggen. De rentetarieven zijn voor het eerst in vier jaar gestegen en de groeiende economie heeft steeds meer olie nodig (waarvan de prijs dit jaar al met bijna 20% is gestegen). Dit betekent ook dat een hogere inflatie niet uit te sluiten is.

JUNI
De kraan wordt toegedraaid - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat eind 2018 een einde maken aan haar massaal aankoopprogramma van obligaties. Dit programma, per maand zo’n 30 miljard euro, begon in 2015 en heeft dusver al een totaal van 2 400 miljard in de economie van de eurozone gepompt. De aankondiging van dit strakkere beleid werd gecompenseerd door de rentevoeten historisch laag te houden, en erop te hinten dat deze waarschijnlijk niet vóór september 2019 zouden stijgen.

JULI
Schaakmat - De Britse premier Theresa May verzamelde haar ministers op haar buitenverblijf Chequers om hen haar brexitvoorstel voor te leggen. Dat plan streefde naar ‘frictieloze’ handel in goederen tussen het VK en de EU. Van de dienstensector, die 80% van de Britse economie uitmaakt, was in het plan geen sprake. De vermelding van ‘gemeenschappelijke regels’ deed alarmbellen afgaan bij de harde brexiteers, die er een verlengd verblijf in de eengemaakte Europese markt in lazen. Het voorstel werd lauw onthaald en twee hooggeplaatste ministers namen ontslag.

AUGUSTUS
Blozende ‘Apple’ -  Heuglijk nieuws voor Apple-CEO Tim Cook die voor 120 miljoen dollar aan aandelenopties verzilverde toen de technologiereus het eerste bedrijf ooit werd met een marktwaarde van meer dan 1000 miljard dollar. Apple wist die kaap te ronden voor rivalen als Amazon, Microsoft en Google, en dit twintig jaar nadat Steve Jobs was teruggekeerd om het door hem opgerichte bedrijf van de ondergang te redden. Met Facebook gaat het tegenwoordig iets minder goed. Sinds het bedrijf waarschuwde dat het schandaal rond ‘fake news’ op de omzetgroei kan wegen verloor het aandeel zo’n 20% van zijn waarde.

SEPTEMBER
Samen sterk - In de eerste negen maanden van 2018 vonden wereldwijd voor 3.300 miljard dollar aan fusies en overnames plaats. Dat nieuwe record kwam er doordat bedrijven profiteerden van de stijgende aandelenkoersen en goedkope leningen. Heel wat transacties houden verband met ingrijpende technologische veranderingen. De aandacht ging vooral uit naar enkele ‘megadeals’ (+5 miljard dollar). Een goed voorbeeld hiervan is de overname van Sky door Comcast. Met een bod van 40 miljard dollar overtroefde het zijn rivaal 21st Century Fox.

OCTOBER
Moeilijke tijden voor de FAANG’s en BAT’s - Technologieaandelen kregen in oktober rake klappen. Amazon, dat begin september nog door de grens van 1.000 miljard dollar aan beurswaarde brak, was één van de grootste slachtoffers. Het aandeel verloor zo’n 20%. Beleggers die hadden ingezet op een terugval van de FAANG's (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google) zouden naar verluidt ruim 5 miljard dollar hebben verdiend. Met de Chinese BAT's (Baidu, Alibaba en Tencent) ging het niet beter. Samen vielen zij in oktober met zo’n 15,5% terug.

NOVEMBER
Gele hesjes rukken op - Terwijl velen opgelucht ademhaalden toen de olieprijzen daalden, kampten Franse weggebruikers met hun eigen lokale problemen. President Macron is van plan om de accijnzen op brandstof in januari te verhogen en diesel even duur te maken als benzine. De hogere belastingen moeten dienen om investeringen in groene energie te financieren. Het voornemen ontketende bij de gele hesjes, die zich uitsluitend via de sociale media organiseren, echter een groeiend verzet tegen de hervormingen van Macron.

DECEMBER
Rampzalige Brexit-stemming afgewend - De Britse premier Theresa May heeft de geplande stemming omtrent het Brexit-akkoord uitgesteld tot volgend jaar, uit vrees dat deze zou afgewezen worden "met een aanzienlijke marge". In een verrassende ontwikkeling vocht ze vervolgens tegen een vertrouwensstemming over haar leiderschap, dit net op de dag alvorens ze de EU-leiders om wat extra toegevingen zou vragen. Ondertussen tikt de klok echter ongenadig voort en nadert de datum voor de Brexit met rasse schreden. De voorbereidingen voor een no-deal Brexit worden zo geïntensiveerd.

 

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - juli 2019

Artikel | Thema | 16/08/2019

Insight

QUICKLOOK - juli 2019

Artikel | Thema | 16/08/2019

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten