Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

CLOSELOOK - Augustus 2018

10 maanden geleden

Crisis in Turkije

Turkije, ooit geprezen als één van dé groeiverhalen van de 21e eeuw, bewijst dat te veel van het goede nooit goed is. De Turkse economie groeit te snel en de inflatie liep onlangs op tot 17,5%. Nu het land ook nog eens in een politiek- en handelsdispuut met Donald Trump verzeild is geraakt, smelt het vertrouwen als sneeuw voor de zon. We vatten het voor u samen in de volgende 5 punten:

De Turkse lira - Zoals zo vaak het geval bij een financiële crisis was het grootste slachtoffer de lokale munt. Op het dieptepunt noteerde de Turkse lira zo’n 50% lager tegenover de Amerikaanse dollar sinds begin dit jaar. Pas toen de centrale bank ingreep om de speculatie tegen de munt te beperken keerde de rust enigszins terug.

De rente - President Erdogan heeft weliswaar verboden om de gebruikelijke maatregel te treffen en de rente te verhogen, iets wat hij ‘de moeder van alle kwaad’ noemt. De basisrente bedraagt in Turkije reeds 16%, maar volgens sommige experts kan een rente van meer dan 20% nodig zijn om de groei in te tomen en de lira te verdedigen. 

De Amerikaanse invoerrechten - President Trump heeft de invoerrechten op staal en aluminium uit Turkije verdubbeld. Als tegenmaatregel riep president Erdogan op tot een boycot van Amerikaanse producten, zoals iPhones, maar het effect daarvan zou in vergelijking echter beperkt zijn.

De vrees voor besmetting - Wereldwijd kregen de aandelenmarkten klappen en stak de vrees al snel op dat een volgend slachtoffer zou vallen, ook al zijn de problemen in Turkije voornamelijk van eigen makelij. Verschillende banken uit de eurozone, zoals het Spaanse BBVA en het Italiaanse Unicredit, namen een duik omdat zij veel kredieten hebben verstrekt aan de snel groeiende Turkse bedrijven.

Wat brengt de toekomst? - De financiële markten verwachten van de Turkse regering een geloofwaardig plan, dat onder meer de centrale bank meer onafhankelijkheid geeft. Als het vertrouwen niet kan worden hersteld kan de hulp worden ingeroepen van externe agentschappen, zoals het Internationaal Monetair Fonds, dat gespecialiseerd is in het herstructureren van falende economieën. Intussen krijgt de Turkse bevolking af te rekenen met fors hogere prijzen voor ingevoerde goederen. De inflatie loopt er snel op en in de winkels worden sommige prijzen dagelijks verhoogd. In een land waar in 2016 nog een poging tot militaire staatsgreep plaatsvond kan dat een uiterst explosieve situatie opleveren.

ONTDEKKEN

Laatste Nieuws

Insight

CLOSELOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Grootse plannen in China

Insight

QUICKLOOK - april 2019

Artikel | Markt updates | 20/05/2019

Wat is er gebeurd in maart?

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten