Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: hoofdpunten maart

8 maanden geleden
Dilemma

Dilemma

De oplopende spanningen in de bankensector in de VS en Europa plaatsten de centrale banken in een lastig parket. Terwijl de hoge inflatie een verdere verkrapping van het monetaire beleid vergde, zagen de centrale bankiers zich genoodzaakt de liquiditeit te vergroten om de financiële stabiliteit te vrijwaren en de markten te sussen. Van de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) werd gezegd dat ze tegelijk 'politie en brandweer' moest zijn. Fed-voorzitter Jerome Powell bewandelde zorgvuldig een middenweg. Hij verhoogde de rente om de inflatie te bedwingen én verklaarde dat het Amerikaanse bankstelsel solide en veerkrachtig is.

Vraagtekens bij uitstootdoelen

Vraagtekens bij uitstootdoelen

De Europese Commissie heeft ingestemd met een uitzondering op de wetgeving die vanaf 2035 verbrandingsmotoren verbiedt. De aanstoker van die beslissing was Duitsland, waar de autoproductie een groot deel van de industrie uitmaakt en waar volgens schattingen door de wetgeving tot 40% van de banen in de sector zou kunnen verdwijnen. De Commissie laat nu wel nog motoren toe die alleen op e-brandstoffen werken, die ze als CO2-neutraal beschouwt. E-brandstoftechnologie is echter duur en nog volop in ontwikkeling. Frankrijk en Zweden maakten bezwaar tegen wat kan leiden tot een enorme vertraging op de weg naar een zuiver elektrisch wagenpark.

Technologie opnieuw aan kop

Technologie opnieuw aan kop

De technologiesector heeft zijn dominante positie op de Amerikaanse aandelenmarkten weer ingenomen en vertegenwoordigt nu bijna 30% van de S&P 500. Apple en Microsoft zijn samen al goed voor meer dan 13% van de index. In 2022 had de technologiesector het moeilijk - de koersen daalden doordat de stijgende rente de toekomstige waardering van een aantal aandelen minder aantrekkelijk maakte. Het is in de sector echter niet al rozengeur en maneschijn. Hoewel Meta Platforms trots aankondigde dat avatars in het metaversum nu benen hebben, startte het tegelijk een oefening om de winstgevendheid op te krikken omdat de omzet vorig jaar is gedaald terwijl de onderzoeks- en ontwikkelingskosten verder de pan uit rijzen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten