Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Geen reden tot paniek – beleggers op een emotionele achtbaan

10 maanden geleden
Omgaan met de emoties die de markt losmaakt

De huidige ontwikkelingen op de markt laten beleggers natuurlijk niet onberoerd. Het is perfect te begrijpen dat de euforie die beleggers voelden toen de markten hogere toppen scheerden in woelige tijden als deze – oorlog in Oekraïne, stijgende rente, hoge inflatie – kan omslaan in angst en wanhoop, waardoor sommigen zelfs overwegen om de handdoek in de ring te gooien.

Volatiliteit is echter een normaal marktverschijnsel en het is belangrijk om je beleggingsplannen op lange termijn voor ogen te houden en niet van strategie te veranderen op basis van marktontwikkelingen op korte termijn. In plaats van te panikeren en koersdalingen te beschouwen als een signaal dat het tijd is om te verkopen, kun je ze ook zien als uitgelezen koopkansen. De figuur hieronder toont hoe de emoties van beleggers kunnen veranderen doorheen de marktcyclus en de verschillende fasen van financiële risico’s en kansen.

Risk and opportunity graph FRENCHBron: Capital Group 2022: Don’t panic; Managing Market Driven Emotions. 

 
Focus op langetermijndoelstellingen

Beleggers hanteren soms onbewust een ‘ankerpunt’ – een bepaald cijfer, zoals de waarde van hun beleggingen op een gegeven moment, of een koerspiek – als referentie voor toekomstige beleggingsbeslissingen. Als de markt ver van dat ankerpunt afwijkt, kunnen ze onnodig pessimistisch worden over hun portefeuille en overhaaste beslissingen nemen die op lange termijn niet in hun voordeel zijn.

Het is belangrijk om je streefdoelen op lange termijn voor ogen te houden en geen beslissingen te nemen op basis van tijdelijke omstandigheden. Onthoud dat de beurzen misschien wel zijn teruggevallen van hun recentste hoogtepunt, maar over langere tijd bekeken gestaag stijgen.

Vermijd angst in de markt

Onderzoek toont aan dat verlies lijden veel harder aankomt dan winst boeken. Vaak vertonen beleggers daardoor ‘verliesaversie’ en nemen ze beslissingen die niet in hun belang zijn, bijvoorbeeld door te reageren op een koersdaling door hun portefeuille in minder risicovolle beleggingen onder te brengen. Die kunnen de verliezen tijdelijk beperken, maar bieden uiteindelijk weinig groeipotentieel.

Loss aversion graph

 Bron: Capital Group, 2022

Beleggers moeten onthouden dat periodes van stijgingen en dalingen deel uitmaken van de normale marktcyclus. De ‘verliezen’ die ze tijdens een terugval zien, zijn alleen reëel als ze hun beleggingen dan verkopen. Hoe moeilijk dat ook kan zijn, moeten beleggers toch proberen om niet al te bang te zijn wanneer zij de waarde van hun beleggingen op korte termijn zien dalen en, zoals altijd, hun beleggingsdoelstellingen op lange termijn voor ogen houden.

 

 

Handleiding bij het beleggen in volatiele markten

3429 KB | PDF

Deze handleiding bespreekt waarmee je rekening moet houden bij het beleggen in volatiele markten: van het belang van spreiding tot een checklist met vijf punten om beleggingen aan af te toetsen.

Download

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten