Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

Reservemunten – Het grotere plaatje

3 jaar geleden

De Amerikaanse dollar, ook wel de ‘greenback’ genoemd, staat al jaren aan de top als ’s werelds reservemunt. Dat klinkt als een exclusieve titel, maar zoals altijd zijn er uitdagers, enkele andere grote wereldmunten die verlangen naar de kroon. Wij leggen u uit wat die reservestatus eigenlijk inhoudt, welke voordelen eraan verbonden zijn en wie de dollar op de hielen zit.

Reservemunten zijn de munteenheden waarin centrale banken overal ter wereld hun valutareserves aanhouden. Die kunnen ze gebruiken voor internationale transacties of investeringen. Ze dienen met andere woorden om de buitenlandse verplichtingen van dat land na te komen. Een reservemunt wordt veilig geacht en biedt vertrouwen dat een transactie die vandaag wordt aangegaan, dezelfde waarde zal hebben wanneer ze wordt voltrokken.

Waarom die waarde zou veranderen? Net zoals grondstoffen, goud of olie bijvoorbeeld, stijgen en dalen munten in waarde onder invloed van vraag en aanbod. Recent schoot bijvoorbeeld de vraag naar Hongkong dollar de hoogte in door de beursgang van Ant Group. De centrale bank moest ingrijpen om te voorkomen dat de koers uit de gewenste vork zou breken. De relatieve waarde van een munt kan ook beïnvloed worden door veranderende economische vooruitzichten of het renteverloop.

Wie wedijvert er dan met de Amerikaanse dollar om de status van wereldwijde reservemunt? De grootste rivalen zijn de euro en de Chinese renminbi. Maar waarom willen ze die titel? Hoe groter de vraag naar de munt van een land, hoe goedkoper dat kan lenen. Daar is een aanzienlijk voordeel mee gemoeid. Voor de VS gaat het om meer dan 100 miljard dollar per jaar. De kans is klein dat daar op korte termijn iets aan verandert. De Amerikaanse dollar is goed voor meer dan 60% van de wereldwijde valutareserves. De euro is met zowat 20% een verre tweede.

In moeilijke tijden, zoals toen in maart 2020 de volatiliteit piekte door de pandemie, fungeerde de Amerikaanse dollar als de ultieme veilige haven. Hoewel de Amerikaanse Federal Reserve voor het eerst de rente tot nul verlaagde, zochten beleggers massaal hun heil in de dollar en schoot de US Dollar-index de hoogte in. Dergelijke oude gewoonten zijn moeilijk uit te roeien en het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse dollar de valutareserves nog vele jaren zal blijven overheersen.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten