Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The Monthly Review: hoofdpunten april 2023

7 maanden geleden
Over KI

Over AI

Elon Musk kondigde zijn plannen aan om een concurrent voor ChatGPT te ontwikkelen, als onderdeel van zijn "alles-app" onder het X-merk. De start-up is momenteel nog op zoek naar ingenieurs en investeerders. Hij wist al grote hoeveelheden van de Nvidia-chips te verzamelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van een breed taalmodel dat generatieve AI kan produceren. De aankondiging volgde amper enkele weken nadat de tech-ondernemer een open brief ondertekende waarin hij, met onmiddellijke ingang, een pauze van zes maanden vroeg voor de ontwikkeling van de generatieve AI-technologie en waarin hij waarschuwde voor een "gevaarlijke" wedloop. Ondertussen kende SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Musk, een tegenslag met de Starship-raket die enkele minuten na een testlancering ontplofte.

Uiteenlopende meningen over rentes

Uiteenlopende meningen over rentes

Het voornemen van de Centrale Bank om prioriteit te geven aan inflatiebeheer heeft er, ondanks de spanningen tussen de banken in maart, toe geleid dat de rust op de markt kon worden hersteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat de volatiliteitsindex VIX kon terugvallen tot het recente dieptepunt. De markten waren er echter steeds meer van overtuigd dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) nog één laatste renteverhoging zou doorvoeren voor deze cyclus, met daaropvolgend misschien renteverlagingen tegen het jaareinde. De leiders van enkele Amerikaanse financiële reuzen denken daar anders over. Volgens hen blijven "langere hogere" rentevoeten op tafel liggen, omwille van een vaste kerninflatie. Er wordt wel eens gezegd dat een meningsverschil de markt maakt, maar het kan ook zorgen voor pieken in de volatiliteit.

 Stijgende grondstofprijzen

Stijgende grondstofprijzen

De vraag naar goud bleef hoog, zelfs nu de periode van stress in de banksector is afgenomen. De prijs van goud bleef stijgen, met een piek op $2.000 per ounce, voor het eerst sinds de pandemie. Goud wordt beschouwd als een veilige keuze in een volatiele markt. Traditioneel gezien wordt het ook aanzien als een inflatiebuffer. De centrale banken verklaarden dat ze momenteel toevoegingen plannen voor hun goudreserves, die vorig jaar al een recordniveau bereikten als antwoord op de geopolitieke spanningen. Elders op de grondstofmarkten schoten de olieprijzen omhoog op het moment dat de OPEC+ een onverwachte productieverlaging, bedoeld "ter ondersteuning van de marktstabiliteit", aankondigde.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten