Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten februari

6 maanden geleden
Eén jaar later

Eén jaar later

Een jaar na de Russische inval beloofde president Biden tijdens een onaangekondigd bezoek aan Kiev zijn ‘onvoorwaardelijke steun’ aan Oekraïne. Een belangrijk aandachtspunt blijft het risico dat de energieprijzen volatiel blijven, en bijgevolg de inflatie ook hoog. De EU kondigde een tiende sanctiepakket aan, dat onder meer elektronische onderdelen omvat, om de toevoerketens van de Russische industrie te verstoren. Intussen maakten de grote energiebedrijven, alsook materialen- en mijnbouwbedrijven, megawinsten bekend, al waarschuwden ze tegelijk dat ze zulke hoogtes wellicht nooit meer zullen bereiken. Goud, dat traditioneel beschutting biedt tegen inflatie en geopolitieke onrust, was bijzonder in trek.

Opwarming

Opwarming

Een aantal indicatoren pakten in februari beter uit dan verwacht. In de VS overtroffen de werkgelegenheid, detailhandelsverkoop en inflatie de prognoses. De eurozone profiteerde van warmer weer en lagere gasprijzen. In combinatie met de stijgende vraag en soepeler lopende toeleveringsketens wakkerde dat de verwachtingen ten aanzien van de bbp-groei aan. De centrale banken lieten opnieuw van zich horen en hamerden er nogmaals op dat de rente langere tijd hoog zal blijven. Steeds meer voorspellingen gaan dan ook op dat de Federal Reserve bij haar volgende vergadering de rente opnieuw met 50 basispunten zal verhogen. Het mag dan ook niet echt verrassen dat de Amerikaanse dollar een deel van zijn recente koersverlies weer goedmaakte.

Onbedoelde gevolgen

Onbedoelde gevolgen

Ford heeft stevige ontslagen in zijn Europese divisies aangekondigd. Vooral ontwerpers, ingenieurs en testers krijgen de bons. Waarom plots nu? De autobouwer heeft zich ertoe verbonden vanaf 2030 in Europa alleen nog elektrische auto’s te produceren. Elektromotoren ontwerpen is blijkbaar minder complex dan verbrandingsmotoren ontwikkelen. Bovendien zijn ze na de ontwerpfase ook eenvoudiger te installeren. Ford heeft ook beloofd dat toekomstige technologische vooruitgang ‘made in the USA’ zal zijn. Van die andere elektrische autobouwer, Tesla, bezitten indexfondsen nu meer aandelen dan oprichter Elon Musk, die er een pak van verkocht om zijn overname van Twitter te financieren.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten