Ga naar de hoofdpagina Ga naar voettekst van de site

You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

The monthly review: Hoofdpunten januari

10 maanden geleden
Ongebonden uitgeven

Ongebonden uitgeven

De immense bevolking in de steden van China werd op tijd bevrijd van de Covid restricties om naar huis te gaan voor het Chinees Nieuwjaar. Met meer dan 2 miljard verplaatsingen is dit de grootste volksverhuizing ter wereld. Velen maken zich zorgen dat dit 'superverspreider'-event tot een overrompeling van de landelijke gezondheidszorgsystemen kan leiden. Maar een Chinese epidemioloog beweerde dat 80% van de bevolking intussen het coronavirus gehad heeft, waardoor er sprake is van groepsimmuniteit. Zeker is alvast dat de consumptie na drie jaar coronarestricties een grote inhaalbeweging zal maken. Dit zogeheten 'wraakwinkelen' kan zowel de vraag als de prijzen sterk doen stijgen. En bovendien veel import genereren van over heel de wereld.

Een trager tempo

Een trager tempo

Na de rente vorig jaar enkele keren fors te verhogen, matigde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) hun tempo op de eerste vergadering van 2023. Zowel de Fed als de Europese Centrale Bank (ECB) hebben beloofd om de uitgestippelde koers te blijven volgen wat de renteverhogingen betreft, met als doel de inflatie terug te dringen. Toch verwachten de markten meer en meer een renteverlaging voor het einde van het jaar. Elders in de wereld voert de Japanse centrale bank een heel andere strijd: 6% van het bbp wordt daar gespendeerd aan de verdediging van haar ultrasoepel monetair beleid. Na drie decennia van dalende prijzen wordt de hoogste inflatie in veertig jaar dan ook goed onthaald in Japan.

Prijzenoorlog op komst

Prijzenoorlog op komst

Tesla heeft de prognoses voor zijn autoverkoop in 2022 gemist. Daarom heeft de baanbreker voor elektrische wagens besloten om met grote kortingen uit te pakken in China, de VS en Europa. De klanten die recent kochten aan hogere prijzen protesteerden uiteraard luidkeels. Tesla wil eigenlijk meer marktaandeel veroveren. Daarbij bindt het de strijd aan met zowel fabrikanten van elektrische wagens zoals BYD en NIO, als traditionele automerken zoals VW en Ford, die enorme voortgang boeken in de verkoop van elektrische auto’s. Lagere verkoopprijzen riskeren echter winstmarges aan te tasten. Na een koersdaling van 63% vorig jaar, boekte het aandeel in januari echter wel een indrukwekkend herstel.

We gebruiken cookies op onze website om te zorgen voor een vlotte en gebruiksvriendelijke werking. 
Meer weten